Akkerbouw

Nieuws laatste update:13 feb 2013

Argentinië verhoogt dit jaar bijmengplicht van biodiesel

Buenos Aires - Argentinië verhoogt in de loop van dit jaar de binnenlandse bijmengplicht voor biodiesel van 7 naar 10 procent.

Als dat doorgaat, komt het binnenlandse verbruik van biodiesel op bijna 1,15 miljoen ton per jaar.
De maatregel is een succes voor de grote biodieselfabrikanten, zegt landbouwraad Freek Vossenaar in Argentinië. “De fabrikanten hebben met eigen proeven aangetoond dat de technische bezwaren van de autoindustrie tegen de verhoogde bijmenging geen hout snijden.”
Volgens Vossenaar ziet de regering Kirchner in het besluit een gedeeltelijke oplossing voor de stijgende importen van fossiele diesel. “Ook is het een compensatie voor de voorgenomen invoerstop die Spanje wil instellen voor Argentijnse biodiesel. De invoerstop is een vergelding voor de recente onteigening van de Spaanse meerderheidsdeelname in het Argentijnse oliebedrijf YPF.”
Spanje was met een invoer van 900.000 ton in 2011 op afstand de grootste afnemer van biodiesel uit Argentinië. Vossenaar: “De totale export was 1,6 miljoen ton, waarvan 90 procent naar de EU ging. In 2007 was de totale export slechts een tiende deel van deze hoeveelheid.”
De Argentijnse biodieselindustrie draait op sojaolie. Volgens Vossenaar verwerkt Argentinië meer dan een derde van de eigen sojabonen voor de productie van biodiesel. “Ook de productie van bio-ethanol op basis van mais en suikerriet komt langzaam van de grond. De bijmengplicht van 5 procent in benzine wordt nog niet gehaald en de sector heeft dan ook geen plannen om te exporteren. Argentinië gebruikt dit jaar mogelijk al een miljoen ton mais voor de productie van ethanol.”

Of registreer je om te kunnen reageren.