Akkerbouw

Nieuws

Areaal aardappelen krimpt iets in Vlaanderen

Kruishoutem – Het areaal vroege aardappelen in Vlaanderen daalt dit jaar met 10 procent. Het areaal bewaaraardappelen krimpt met 0,3 procent.

Dat blijkt uit een enquête van het Belgische onderzoekscentrum PCA onder 123 telers. Het PCA spreekt van een voorzichtige eerste schatting. "De enquête bestrijkt slechts 2,1 procent van het areaal vroege aardappelen. Het belangrijkste ras bij de vroege aardappelen blijft Première met een aandeel van 45 procent. Het areaal Sinora is gestegen en komt op de tweede plaats, gevolgd door Frieslander. Ook Amora en Anosta horen tot de top vijf."
Bij de bewaardaardappelen krimpt het areaal Bintje 0,5 procent, meldt het PCA. "Ook het areaal van de andere industrierassen verandert weinig. Na een aantal jaren van stijgingen volgt nu mogelijk een stabilisatie."
Het aandeel contracten bij Bintje blijft gelijk, stelt het PCA. "Naar schatting staat 24 procent onder contract. Dat was vorig jaar 25 procent en in 2010 was dat 31 procent. Bij de andere industrierassen neemt het aandeel contracten toe tot 58 procent. Maar de resultaten zijn voorlopig omdat op het moment van de enquête nog niet alle contracten zijn afgesloten."
Fontane blijft na Bintje het grootste ras met een aandeel van 36 procent in het areaal andere bewaaraardappelen. Het areaal Asterix blijft dalen. Innovator stijgt licht. Ook Felsina en Markies blijven belangrijke rassen in Vlaanderen. Het areaal Challenger blijft dit jaar stabiel, Agria stijgt en Ramos daalt.
Over het areaal en de rasverdeling in Wallonië zijn nog geen definitieve cijfers bekend. Het PCA verwacht dat ook daar het totale aardappelareaal weinig verandert.

Of registreer je om te kunnen reageren.