Akkerbouw

Nieuws

Altic: vaak lage beschikbaarheid kali op percelen

Dronten – Op de helft van de kleipercelen en een kwart van de zandpercelen is de beschikbaarheid van kali onvoldoende.

Dat blijkt uit een vergelijking van laboratorium Altic uit de grondmonsters die in de periode 1 januari tot 31 maart genomen zijn. Altic meet de beschikbaarheid van kali met de Spurway-methode waarbij de beschikbaarheid voor het gewas wordt bepaald en niet alleen de voorraad in de grond.
Kali is een essentieel element en heeft veel invloed op opbrengst en kwaliteit van gewassen. In 2011 hadden veel percelen kaligebrek. Een K-getal dat op niveau is, zegt niet alles over de beschikbaarheid. Niet alle gronden kunnen hun kalivoorraad in het groeiseizoen snel genoeg vrijgeven voor het gewas, met als gevolg een grote kans op kaligebrek.

Of registreer je om te kunnen reageren.