Akkerbouw

Nieuws 1847 x bekeken

Alleen in zuidoosten beetje vorstschade suikerbieten

Breda - In het oosten van Noord-Brabant is de laatste weken ongeveer 50 hectare bieten overgezaaid vanwege vorstschade, meldt Suiker Unie.

Verder is er nog geen schade. “Of de recente nachtvorsten schade oplevert, is nog niet bekend.”
Adviseurs van DLV-Plant hebben weinig schade door nachtvorst gezien. In Flevoland, Friesland en Noord-Holland zijn af en toe zwarte puntjes te zien aan de bietenplantjes, zegt adviseur Paul Hooijman. “Bij uien is geen schade. Die zijn diep gezaaid vanwege de droge omstandigheden.”
Ook in de Veenkoloniën is erg weinig vorstschade, zegt adviseur Roelof Naber. “Alleen de zomergerst is hier en daar wat aangevroren.”
Adviseur Gert-Jan van Roessel zag op enkele bietenpercelen in het zuidoosten wel wat schade. “Maar ook op die percelen was hooguit 5 tot 7 procent van de planten aangetast. Dat betrof schade van eerdere nachtvorsten. Of de vorst van deze week schade aanrichtte, moet nog blijken.”
In het zuidwesten is geen vorstschade, zegt adviseur Luc Remijn. “We hebben hier veel water waardoor er minder vorst is. Alleen bij de tweedejaars plantuien zien we wat gele puntjes door de kou.”

Of registreer je om te kunnen reageren.