Akkerbouw

Nieuws

Akkoord over afdracht licentie hoevepootgoed

Brussel – Breeders Trust heeft een akkoord gesloten met de Belgische boerenorganisaties over het betalen van kwekersrecht op beschermde aardappelrassen. De telers die eigen geteeld pootgoed gebruiken, betalen 50 procent van de gebruikelijke licentie.

Die 50 procent is wat de EU voorschrijft als minimum, zegt Geert Staring, directeur van Breeders Trust, de organisatie die voor negen handelshuizen de inning van licentierechten behartigt. "In Nederland is dat 60 procent. Voor 2012 gaan we akkoord met 50 procent. Breeders Trust wil dat op termijn gelijk trekken aan de Nederlandse situatie. De Belgische telers van hoevepootgoed moeten voor 1 juni melden hoeveel aardappelen van een licentieras ze hebben uitgeplant."
Vorig jaar sloot Breeders Trust voor het eerst een akkoord met de Belgische boerenbonden. Toen waren er ruim 130 boeren die nog geen licenties hadden betaald over het eigen geteelde pootgoed van licentierassen. Volgens Staring zijn al die licenties inmiddels geïnd. "Van die groep waren er zo'n vijftien telers die niet op tijd betaalden. De laatste teler heeft deze week zijn licenties betaald."
Secretaris van het Algemeen Boeren Syndicaat Guy Depraetere stelt dat de EU-wetgeving het betalen van licenties over hoevepootgoed van monopolierassen verplicht. "Daarom staan we achter dit akkoord. Maar wij vinden 50 procent echter genoeg en zijn tegen een verhoging naar 60 procent. In België liggen de gemiddelde hectareopbrengsten lager dan in Nederland, omdat Nederland meer vruchtbare grond heeft. Daar past een lagere licentieafdracht bij."

Of registreer je om te kunnen reageren.