Akkerbouw

Nieuws 526 x bekeken

Aardappelexport nog iets verder gedaald in maart

Den Haag – De export van consumptieaardappelen is in maart uitgekomen op een fractie meer dan 70.000 ton, meldt het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

Het is ten opzichte van de in februari matige export nog eens een 2 procent krimp. De bestemming was in maart voor 72 procent binnen de EU. Ten opzichte van het vorige seizoen is de aardappelexport aanzienlijk gekelderd. In de periode vanaf de start in augustus tot en met maart is er 22 procent minder de grens overgegaan, een totale hoeveelheid van bijna 161.000 ton, bijna het equivalent van een hele maand buitenlandse afzet.
België blijft de hoofdbestemming binnen de EU, goed voor eenderde van de totale Nederlandse exportvolumes. Toch zit daar ook enigszins de klad in, ten opzichte van vorig seizoen nam België tot dusver 8 procent minder af. De grote teruggang in export is die naar Rusland, vorig jaar zeer sterk aan de markt wegens de compleet mislukte eigen oogst. Het verschil met vorig seizoen is tot en met maart 154.000 ton, ofwel ruim 90 procent.
De afzet in Amerika, Afrika en Azië samen bedraagt 30 procent van het totaal. Hier werd door de exporteurs een afzetwinst geboekt van bijna 60 procent in het lopende seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.