Akkerbouw

Nieuws

AVR zet met overname Noorse planters stap naar full liner

Roeselare – Machinebouwer AVR uit het Belgische Roeselare neemt de ontwikkeling en productie van aardappelpootmachines van Underhaug/TKS over.

Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. AVR wil de omzet met planters, bij Underhaug/TSK jarenlang gedaald tot slechts 1 miljoen, vergroten tot 2 tot 3 miljoen euro.
Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt. Het Noorse Underhaug/TKS nam eerder de aardappelafdeling van Dunor/Kverneland  over. Bestuurder Tonnes H. Kverneland van Underhaug/TKS ziet vooral door de hoge waarde van het Noorse kroon geen winstgevende toekomst voor het bedrijf.
Volgens Stefan Top, algemeen manager van AVR, past de overname in de strategie van de Belgen om een full-line leverancier te worden bij de teelt van aardappelen. ”Hierbij speelt AVR ook in op de markttrend naar frees/plantcombinaties, ter ondersteuning van onze bestaande afdeling voorjaarsmachines.”
De introductie van ”AVR-planters” is voorzien voor het voorjaar van 2013. De verkoop zal plaatsvinden via de bestaande dealers van AVR en Underhaug/TKS. In 2011 liet AVR een hal met een oppervlakte van 5000 vierkante meter ombouwen tot productiehal voor het assortiment grondbewerkingsmachines en loofklappers. Binnen deze hal gaat AVR ook de planters bouwen.
AVR kijkt terug op een sterk jaar, aldus Top. De omzet groeide 48 procent tot 40 miljoen euro terwijl de winst met 70 procent toenam tot 3,4 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde van een hoge aardappelprijs en een tijdelijke fiscale maatregel in Nederland die het mogelijk maakte machines in één keer af te schrijven. Dit jaar is de aardappelprijs laag en verwacht AVR een krimpende omzet en winst.

Of registreer je om te kunnen reageren.