Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Zwitserse telers kopen aardappelen op

Kirchberg – Het Zwitserse interventiefonds heeft dit seizoen tot nu toe 66.450 ton aardappelen van de markt gehaald vanwege de grote oogst.

De aardappelen zijn aan het vee gevoerd of vergist in biogasinstallaties, meldde de Vereinigung der Schweizer Kartoffelproduzenten (VKSP), de organisatie van aardappeltelers, deze week op de jaarvergadering in Kirchberg.
De interventie kostte tot nu toe 10 miljoen Zwitserse frank (8,3 miljoen euro), vertelde voorzitter Ruedi Fischer. De interventie wordt gefinancierd uit een fonds dat de telers sinds 2009 vullen met een heffing van 1,5 frank (€ 1,24) per 100 kilo consumptieaardappelen. Tot 2009 betaalde de overheid de aardappelinterventie.
Zwitserland oogstte vorig jaar 511.800 ton aardappelen. Dat is de op één na grootste oogst ooit en 91.000 ton meer dan in 2010. Fischer: ”De Zwitserse afzetmarkt is te klein voor zo’n grote oogst. Daarom zijn aardappelen opgekocht, waardoor de aardappelprijs op peil is gebleven.”
Volgens de VKSP liggen er nog veel aardappelen in opslag en moeten komende weken nog meer aardappelen worden opgekocht.
De aardappelverwerkers willen dat de telers de productie beperken om de aardappelprijs in de benen te houden, zei voorzitter Andreas Ruegger van Swisspatat, de organisatie van verwerkers, op de VKSP-vergadering. VKSP-voorzitter Fischer vindt het verstandig als het interventiefonds alleen aardappelen koopt van telers die een contract hebben met een afnemer.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.