Akkerbouw

Nieuws 2532 x bekeken 2 reacties

Zorgen groeien over droogte in West-Europa

Parijs – De zorgen over droogte in West-Europa groeien. In Spanje zijn veel gewassen al beschadigd door watergebrek. Ook in Portugal en delen van Frankrijk en Groot-Brittannië wordt het gebrek aan neerslag voelbaar.

Dat meldt het Franse marktbureau Agritel. Ook in Marokko heeft het gebrek aan regen de graangewassen beschadigd. Marokko moet dit jaar nog meer dan anders graan importeren.
Robert Hanson, de Amerikaanse landbouwraad in Madrid, meldt dat afgelopen winter de droogste ooit was in Spanje. ”Het wintergraan is in een kritieke toestand. De opbrengst valt lager uit. Pas gezaaid graan kiemt niet.”
Het oosten van Engeland heeft het droogste half jaar sinds 1921. De Britse boerenbond National Farmers Union pleit voor een belastingmaatregel zodat telers gemakkelijker kunnen investeren in waterreservoirs. Het Britse milieubureau Environment Agency stelt dat het waterpeil in de grond en de rivieren in veel regio’s zo laag staat dat herstel dit groeiseizoen bijna niet meer mogelijk is.
Deze berichten komen bovenop een onderzoek van Agritel onder 2.105 Franse akkerbouwers. Daaruit blijkt dat 22 procent van de wintergerst in Frankrijk is beschadigd door vorst. Bijna 5 procent is volledig uitgewinterd. Van de wintertarwe is 5 procent volledig kapot gevroren en 13 procent zwaar beschadigd. Vorst heeft 1 procent van het winterkoolzaad gedood en 12 procent beschadigd.
In Duitsland staan de gewassen er beter voor. De Europese Commissie verwacht een Duitse tarweoogst van 24,3 miljoen ton. Dat is 7 procent meer dan vorig jaar. Duitsland oogst naar verwachting 4,8 miljoen ton koolzaad. Dat is 26 procent meer dan vorig jaar.

Laatste reacties

  • robert.flipse1

    In dit artikel worden een aantal zaken door elkaar gegooid. Schade aan de gewassen door droogte in Spanje, Portugal en Engeland en vorst in Frankrijk.

    Bij mijn weten is er geen (of misschien heel lokaal) probleem met droogte in Frankrijk. Wel zijn grote percelen granen aangetast door de strenge vorst in februari. Het betreft vooral zachte tarwe en dan met name in het centrale en noordoostelijke deel van Frankrijk...

  • herunl

    Heeft gebrek aan neerslag soms te maken met de verregaande ontbossing in die regio's?
    In de sahel hebben de arabieren alle struiken en bosjes laten opvreten door de geiten en het gaat er steeds minder regenen zou het dan toch met elkaar temaken hebben?

Of registreer je om te kunnen reageren.