Akkerbouw

Nieuws 1478 x bekeken 2 reacties

Wintertarwe herstelt goed na koudegolf

Oldambt – De wintertarwe herstelt zich door het hele land goed van de strenge vorst in februari. In het gewas is vaak wel geelkleuring opgetreden, maar de spruit zelf is veelal groen gebleven. Per regio en per ras zijn er wat verschillen.

Dat blijkt uit informatie van verschillende proefboerderijen door het hele land. De SPNA (Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw) meldt dat de tarwe op proefboerderij Ebelsheerd in het Oost-Groningse Oldambt te lijden heeft gehad van de vorst, maar zich goed herstelt. Op proefboerderij Kollumerwaard in Friesland was minder vorstschade, omdat er meer sneeuw op het veld lag.
Op de proefboerderij van PPO bij Lelystad heeft het ook stevig gevroren, maar daar wordt evenmin blijvende schade verwacht. Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve op Noord-Beveland meldt dat de tarwe al goed begint te kleuren.
Gerhardus Roseboom, bedrijfsleider van Ebelsheerd, heeft wat vragen gehad van akkerbouwers over het eventueel inzaaien van zomertarwe. ”Ik zie geen reden om dat te gaan doen. Er zijn per ras wel wat verschillen in de tarwe door de vorst, maar de gewassen herstellen zich goed. Misschien moet je op een enkel plekje wat bijzaaien, maar daar zal het bij blijven”, verwacht Roseboom.
Ruud Timmer van PPO Lelystad verwacht ook dat de meeste tarwe over de winterschade zal heengroeien. ”Ik ben de afgelopen weken in diverse regio’s geweest en heb heel wat akkerbouwers gesproken. Bepaalde gewassen zijn wat vergeeld, maar die herstellen zich goed.”
Wat meespeelt is dat veel wintertarwe door het mooie najaar vroeg is ingezaaid en al ver was ontwikkeld voordat de vorst toesloeg. Daardoor is de tarwe in de kern niet aangetast. En omdat na het intreden van de dooi geen nieuwe vorst en dooi is geweest, is geen vervolgschade opgetreden.
Ook de wintergerst en koolzaad herstellen goed. Wel meldt Ebelsheerd bij het koolzaad sprake van wegval van planten.

Laatste reacties

  • Peter1125

    wij hadden 1 oktober gezaaid, maar het was wel een rotgezicht, dat geelbruine gewas toen de sneeuw wegging. gelukkig heeft het nu op een paar plekken na alweer een mooie gezonde kleur!

  • twanvanzeeland1

    Inderdaad ongelofelijk hoe die wintertarwe kan herstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.