Akkerbouw

Nieuws

Viterra start onderhandelingen over overname

Calgary - Het Canadese graanhandelsbedrijf Viterra start onderhandelingen met andere bedrijven om te worden overgenomen.

Viterra erkent dat het van meerdere bedrijven aanbiedingen heeft gekregen. Het aandeel Viterra sloot op de beurs in Toronto naar C$ 16,09 (€12,41). Het aandeel steeg bijna 45 procent in een week. Daardoor werd Viterra 1,8 miljard Canadese dollar (1,4 miljard euro) méér waard.
Volgens analistensite Agrimoney hebben graanhandelsbedrijven Glencore, ADM en Bunge belangstelling voor Viterra. Viterra heeft vestigingen in Canada, de VS, Australië, Nieuw Zeeland en China en het heeft verkoopkantoren in Japan, Singapore, Vietnam, Zwitserland, Italië, Oekraïne, Duitsland, Spanje en Indië.
Viterra is aantrekkelijk voor andere handelsbedrijven omdat de monopoliepositie van de Canadian Wheat Board (CWB) op 1 augustus wordt opgeheven. Dan mogen de graantelers in de vier westelijke provincies hun tarwe en gerst ook aan andere afnemers leveren. Viterra heeft een sterke positie in Canada.
Begin maart sloot de CWB een overeenkomst met handelsbedrijf Cargill. Cargill gaat het graan vervoeren en opslaan dat Canadese telers leveren aan de CWB.

Of registreer je om te kunnen reageren.