Akkerbouw

Nieuws 2040 x bekeken

Veel uien naar vergister door lage prijs

Doetinchem – Uientelers brengen vanwege lage prijzen grote hoeveelheden uien naar de vergister.

Bedrijfsadviseur Erik Arts van accountants- en adviesbureau Countus denkt dat 5 procent tot 25 procent van de zaaiuien uiteindelijk zal zijn omgezet in biogas. Luc Remijn van DLV Plant verwacht dat telers vanwege lage prijzen, momenteel noteert Emmeloord tot 1,25 per 100 kilo, volgend jaar ongeveer 5 procent minder zullen inzaaien.
Akkerbouwers brengen sinds december al uien naar de vergister, aldus Remijn. ”Het is begonnen met de hele slechte partijen en slaat over naar matige partijen. Normaal gaan slechte partijen naar bestemmingen zoals Polen of Roemenië waar arbeid voor het uitsorteren goedkoper is, maar bij uitzonderlijk lage prijzen kiest men voor uitrijden over het land, compostering, of wegbrengen naar de vergister.
Voorzitter Gijsbrecht Gunter van het comité uienhandel van Frugi-Venta vindt het te vroeg voor ramingen over het percentage uien dat vergist wordt. ”De meningen in de sector lopen uiteen maar per week wordt tussen de enkele honderden en 1000 ton uien vergist. Boeren kunnen alleen de duidelijk goede partijen nog verkopen.”
Voor uitrijden over het land wordt volgens Arts weinig gekozen vanwege de kans op witrot, koprot en fusarium. De prijs voor het laten ophalen en vergisten, wordt door Arts geschat op een halve cent per kilo. Bewaring kost volgens Remijn tussen de 3 en 4 cent per kilo, inclusief 5 tot 10 procent gewichtsverlies, gas en elektra en inschuurkosten maar exclusief de vaste kosten voor de schuur.
Boeren moeten voor juli af van hun uien omdat dan de nieuwe partijen plantuien arriveren. De slechte prijzen nopen telers vermoedelijk niet tot grote bouwplanwijzigingen. Het areaal zaaiuien kwam vorig jaar uit op 23.200 hectare, aldus Remijn, die verwacht dat boeren uiteindelijk 5 procent minder zullen inzaaien. Arts spreekt op basis van contacten met zaadfirma’s van 5 tot 10 procent minder areaal in West-Europa.
In Nederland zijn ongeveer twintig vergisters voorhanden. De vergisters kunnen snel mais wegzetten maar in uien zit minder energie; het is een bijproduct. Een deel gaat bij gebrek aan capaciteit de grens over naar België en Duitsland. In Duitsland staan relatief veel vergisters omdat meer co-producten als oliën en vetten daar van staatswege mogen worden vergist.

Of registreer je om te kunnen reageren.