Akkerbouw

Nieuws 1 reactielaatste update:12 mrt 2012

Veel minder lupine geoogst in rassenproef door regen

Noordhoek - In Nederland is vorig jaar in de rassenproeven gemiddeld 1,5 ton lupine per hectare geoogst.

Dat is ruim de helft minder dan in voorgaande jaren. De oorzaak is de vele regen tijdens de oogst, verklaart bestuurder Hans van Kessel van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

De NAV pleit voor meer eiwitgewassen om de afhankelijkheid van soja te verlagen. Van Kessel concludeert uit de proef dat de hectareopbrengst omhoog moet. ”Dat is een vereiste om wat betreft saldo te concurreren met graan. De teelt van lupine geeft ook meer risico dan de graanteelt.”

De lupine is in de rassenproeven getest door het Louis Bolk Instituut. Alle lupine is gangbaar geteeld. Van Kessel: ”Het Productschap Akkerbouw heeft om de toelating gevraagd van enkele middelen om schimmels en onkruid te bestrijden. De commerciële teelt van lupine voor menselijke voeding groeit dit jaar naar ruim 20 hectare. Voor dit areaal biologisch geteelde lupine heeft de NAV afspraken gemaakt met een afnemer. Naast deze teelt voor humane voeding wordt dit jaar zo’n 75 hectare lupine geteeld voor diervoeding. De lupineproeven in Groningen en Drenthe worden voortgezet. In potentie is lupine een uitstekend gewas dat hoogwaardig voedsel kan leveren voor humane consumptie. Maar willen we er de markt mee op dan moeten de opbrengsten omhoog om de kostprijs te verlagen.”

Eén reactie

  • Boertje-M-sob Henak

    Misschien heeft Monsanto nog een sinistere oplossing voor grotere oogsten;'' Gentech lupine'' ''Lupine round-up ready'' hahahahahahahahahahahaha grapje.

    Toch zijn de uitspraken van Hans van Kessel beangstigend,dat de hectare opbrengst omhoog MOET,dit lijkt op de aanpak van Monsanto.
    Boeren,trap niet in de sprookjes van Monsanto .Wereldwijd komt Monsanto steeds meer in de problemen want alle leugens over GGO worden achterhaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.