Akkerbouw

Nieuws 1887 x bekeken 1 reactie

Vasteprijscontracten fritesaardappelen € 2 tot € 5 per ton lager

Doetinchem – De contractprijzen voor fritesaardappelen in teeltjaar 2012 zijn over de hele linie naar beneden bijgesteld. De prijsverlaging varieert van € 2 tot € 5 per ton aardappelen. Dat blijkt uit de Boerderij-contractprijzenvergelijking.

De daling van de contractprijzen is het gevolg van de lage aardappelprijzen in het lopende seizoen. Afnemers van de frites en andere aardappelproducten calculeren bij de prijsonderhandelingen de huidige lage grondstofprijs in.
Bij aanpassen van de contractprijzen zijn de fritesfabrieken opvallend eensgezind. Ze richten zich allemaal op hetzelfde, hogere prijssegment.
Twee extreme seizoenen qua prijsvorming maken het voor telers lastig om de markt voor komend seizoen in te schatten en een duidelijke strategie te volgen. De contractprijzen zijn in een sterk wisselende markt een vrij stabiele factor.
Zowel de fritesfabrieken als het Boerderij-lezerspanel geven aan dat het volume dat op contract geteeld wordt ondanks de lagere prijs nauwelijks veranderd. De ene teler legt een groter volume vast terwijl de ander er juist voor kiest, om minder voor een vaste prijs vast te leggen.
Een trend bij het afsluiten van contracten is dat de fritesfabrieken telers voor langere tijd aan zich willen binden. Een duidelijk voorbeeld zijn de meerjarige contracten die de fritesfabrikanten de telers aanbieden. De teler heeft dan in plaats van één jaar zekerheid, twee of drie jaar zekerheid betreffende de prijs die hij voor zijn aardappelen krijgt. De fabrikanten waarderen deze meerjarige verbintenissen met bonussen tot € 5 per ton aardappelen per seizoen.
De Nederlandse fritesindustrie zet bij de verwerking en dus ook bij de contractering in op aardappelrassen waarvan hoogwaardige producten voor bijvoorbeeld fastfood gemaakt worden. Hiermee is een hoger rendement te behalen dan bij de productie van diepvries-frites of verse frites. De hogere prijzen voor kwaliteitsproducten op de afzetmarkt vertalen zich voor de teler in hogere contractprijzenprijzen voor de betere rassen.

Eén reactie

  • emmahoeve

    Laten we nuchter blijven, de kop in de nieuwsbrief is 'Vasteprijscontracten fritesaardappelen fors lager' is wel wat overdreven want er wordt gesproken over 2,- tot 5,- euro per ton en dat is 0,20 tot 0,50 per 100 kg (2/10 tot 5/10 cent per kilo) en dat is niet 'fors lager'. Dat contractprijzen structureel te laag zijn- en dat we door hogere kosten eigenlijk minstens die halve cent erbij moeten hebben is een andere discussie maar een vrije keuze voor het individu. De industrie zal roepen dat het gedaan is om ruimte te creeeren voor het stimuleren van meerjarige contracten en zelfs aangeven dat de contractprijzen eigenlijk omhoog zijn (gemiddeld (2+5)/2=3,5 eraf en 5 erbij)!

Of registreer je om te kunnen reageren.