Akkerbouw

Nieuws 829 x bekeken

VS teelt meer mais en minder tarwe en soja

Washington – De arealen mais en tarwe groeien in de Verenigde Staten ten opzichte van vorig jaar. De akkerbouwers zaaien minder sojabonen en katoen.

Dat blijkt uit de eerste raming van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) van de arealen akkerbouwgewassen. De uitkomsten van de enquête onder 84.500 Amerikaanse akkerbouwers valt anders uit dan analisten hadden verwacht. De akkerbouwers zaaien meer mais dan verwacht en de arealen soja en tarwe vallen veel lager uit dan in de markt werd verwacht.
Op basis van de enquête schat USDA het tarwe areaal op 22,64 miljoen hectare. Dat is een krimp van 2,8 procent. Het areaal soja krimpt met 1,4 procent naar 29,93 miljoen hectare. De oppervlakte mais groeit met 4,3 procent naar 38,82 miljoen hectare, het grootste maisareaal in de VS sinds 1937.
Volgens USDA groeit het maisareaal omdat het saldo vorig jaar beter uitpakte voor de akkerbouwers dan dat van tarwe of sojabonen. De telers hebben wel meer wintertarwe gezaaid, maar het areaal zomertarwe krimpt zo sterk dat het totale areaal tarwe kleiner uitvalt. Het areaal sojabonen krimpt door het droge voorjaar. Dan kunnen de telers alle mais zaaien die ze willen. In een nat voorjaar kan de zaaidatum voor mais te laat vallen, waardoor ze sojabonen moeten zaaien.
USDA merkt verder op dat de wintertarwe er goed bij staat in de VS. Er is minder vorstschade dan in andere jaren. Wel liggen de gewassen nog op achterstand door de langdurige droogte tijdens de herfst van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.