Akkerbouw

Nieuws 4226 x bekeken 2 reacties

Uitwintering in EU erger dan gedacht

Brussel – De uitwintering van graan en koolzaad in Europa is erger dan begin maart werd ingeschat.

In Bulgarije blijkt dat 31 procent van het koolzaad kapot is gevroren. In een aantal Duitse deelstaten wordt schade gemeld tot aan 30 procent van de tarwe.
Eerder was al vorstschade gemeld in Frankrijk, Polen, Oostenrijk, Hongarije en Oekraïne. In de Duitse deelstaat Brandenburg is 10 procent van de tarwe en 15 procent van de gerst uitgewinterd. Agrarzeitung meldt dat in delen van Beieren en Baden-Würtemberg 30 procent van de wintertarwe moet worden overgezaaid. Baden-Würtemberg stelt een financieringskrediet in voor akkerbouwers die extra kosten maken om zomergewassen te zaaien. De Landwirtschaftliche Rentenbank versoepelt de eisen voor aflossing en rentebetalingen.
Ook in andere Europese landen richtte de vorst in februari schade aan. In Polen is volgens graantelersbond KFPZ 500.000 hectare tarwe en 250.000 hectare triticale en gerst beschadigd. Polen is na Frankrijk en Duitsland de grootste graanproducent in de EU.
Marktbureau Agritel schat dat in Frankrijk 22 procent van de gerst beschadigd is en bijna 5 procent volledig uitgewinterd. Van de tarwe is 5 procent volledig kapot gevroren en 13 procent zwaar beschadigd. De vorst tastte 12 procent van het koolzaad aan. De Europese Commissie komt binnenkort met een aangepaste oogstraming voor de EU.
Oekraïne oogst dit jaar 14 miljoen ton tarwe, 37 procent minder dan vorig seizoen. Door de strenge vorst is ruim 3 miljoen hectare wintergraan opnieuw ingezaaid.
Door deze ontwikkelingen stegen de tarwe- en gerstprijzen op de fysieke markten deze week naar het hoogste niveau van dit seizoen (sinds juli 2011). De beurs in Middenmeer noteert voor tarwe van de nieuwe oogst 180 euro per ton, 15 euro meer dan begin maart. Op de termijnmarkt in Parijs noteert tarwe van de nieuwe oogst ruim 200 euro. Zie Akker en Markt

Laatste reacties

  • gerstiroma

    als partime vrachtwagenchaffeur was mij al opgevallen dat ook in west Duitsland vele slechte stukken in de wintertarwe en gerst zitten

  • Ineke1

    Probeer een met een diervije bemesting zoals mulch, groencompost, groenbemesting te werken dan krijg je een beter zaaibed, dat houdt alles beter op temperatuur, en reguleerd de vochthuishouding ook veel beter. dat is misschien wat extra werk maar wel veel beter voor alles.

Of registreer je om te kunnen reageren.