Akkerbouw

Nieuws 1384 x bekeken

Uienverwerker brengt biomassahandel online

Kruiningen - Arjazon Uienhandel heeft een website opgezet waarop leveranciers en afnemers van biomassa laagdrempelig handel kunnen bedrijven.

Hiermee speelt de uienverwerker in op de groeiende biomassamarkt. Die groei komt voort uit de toename van installaties voor bio-energie en constante ontwikkeling in de toepassingen hiervan. “Het is een nieuwe sector die letterlijk en figuurlijk bruist van de energie en innovaties, maar ook gekenmerkt wordt door fluctuerende grondstoffenprijzen”, schetst Arjazon, dat al twee jaar zoekt naar een goede bestemming voor de organische reststroom van de uienverwerking. “Onze ambitie is een kostenpost ombuigen naar een batenpost.”
Dat sluit aan bij de maatschappelijke trend om duurzaam te ondernemen. Er zijn verschillende afzetkanalen gevonden voor de vrijkomende uienresten, zoals co-vergistingsinstallaties voor de productie van biogas en verbrandingsinstallaties voor de productie van elektriciteit en warmte.
Vanwege het goede perspectief voor de biomassahandel, kijkt het bedrijf verder dan de uiensector. “Veel biomassastromen blijven onbenut. Het potentieel is enorm groot en er blijkt een markt voor te zijn.”
Dit resulteert in een gratis digitale marktplaats voor biomassakopers en -verkopers: biomassa.eu. “De uitdaging is om de gevarieerde mix aan beschikbare biomassastromen te structureren om vervolgens de beste koppelingen te maken tussen vraag en aanbod.”
Het lastige van de biomassamarkt is dat producenten het volume tot het minimum proberen te beperken, wat het aanbod sterk wisselend maakt in volume en kwaliteit. “Terwijl de bio-energiesector juist een constante aanvoer van voldoende omvang vereist. Samenwerking binnen de keten is daarom onontbeerlijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.