Akkerbouw

Nieuws 1739 x bekeken

Spaanse aardappeloogst twee weken verlaat

Madrid - De droogte in Spanje lijkt minder effect te hebben op de teelt van consumptieaardappelen dan verwacht.

Vooral wintertarwe en grasland hebben last gehad van de droogte. De aardappelteelt is echter wel verlaat, maar dit komt door de vorst begin februari. Spanje maakt de droogste periode door in 130 jaar. De regio rond Murcia (oost) en Sevilla (zuid) zijn de twee provincies in Spanje waar de meeste aardappelen worden geteeld voor de export naar Noordwest-Europa. Murcia exporteert hoofdzakelijk naar Duitsland en telers in Andalusië (regio rond Sevilla) naar Engeland.
In april gaat de oogst van start. Alberto Duque, van de Spaanse coöperatie Coag: “De aardappelcampagne gaat normaal van start zoals verwacht. In deze regio’s heeft de droogte geen vat gekregen op de teelt omdat we beschikken over voldoende waterreservoirs. Toch zal de oogst iets later beginnen omdat de gewassen een tik hebben gekregen van de vorst.”

Mark Verweij van aardappelimportbedrijf Verdi Import in Barendrecht beaamt dat het oogstseizoen later van start zal gaan. “Wij importeren Doré aardappelen uit Huelva. De droogte was nauwelijks een probleem omdat de telers water konden gebruiken uit nabij gelegen wellen. Maar wij verwachten de aardappelen wel een tot twee weken later binnen te krijgen vanwege de vorst begin februari.”
De regio’s Galicia (noordwesten) en Castilla y Leon (midden) zijn ook twee grote aardappelregio’s. Volgens Duque hebben de boeren in deze gebieden wel degelijk last van de droogte omdat ze niet beschikken over irrigatiemogelijkheden zoals de telers in Murcia en Sevilla. “De telers in deze regio’s gaan binnenkort planten. Echter de grond is nog heel droog en in deze gebieden zijn geen waterreservoirs en irrigatiemogelijkheden voor handen. We verwachten dat minder aardappels in deze gebieden gepoot gaan worden.”
Het Spaanse ministerie van landbouw meldde begin deze maand dat het areaal zeer vroege aardappelen dit seizoen is gegroeid in Spanje met 6,9 procent naar 3.445 hectare. Het grootste deel daarvan bevindt zich in Andalusië, namelijk 1.7000 hectare. Het areaal op de Canarische eilanden wordt geschat 1.050 hectare. Dat is evenveel als vorig jaar. De groei van het areaal wordt toegeschreven aan de gunstige pootomstandigheden in het najaar en winter.

Of registreer je om te kunnen reageren.