Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Senator: ’tijd van directe betalingen in VS definitief voorbij’

Washington – De tijd van directe betalingen voor boeren is in de VS definitief voorbij.

Dat heeft de voorzitter van de senaatscommissie voor landbouw in de VS, Debbie Stabenow, verklaard. In de toekomst zal steun aan boeren zich vooral beperken tot het bieden van een betaalbare collectieve gewasverzekering.
Directe betalingen worden gebaseerd op de historische productie van de betreffende boer en houden dus geen rekening met prijzen voor gewassen. Zo kan het volgens Stabenow gebeuren dat boeren recordhoge prijzen voor hun graan of soja ontvangen, maar toch ook staatssteun. President Obama heeft eerder de wens uitgesproken de komende 10 jaar 31 miljard dollar te besparen door het afschaffen van directe betalingen aan boeren.
De huidige wetgeving vervalt op 30 september. Daarna gaat een nieuwe ”Farm Bill” in werking. Stabenow zegt dat het versterken van de verzekeringsmogelijkheden voor boeren voor haar een speerpunt is. Op dit moment is ongeveer tweederde van de akkerbouwgrond verzekerd. Vorig jaar werd vanuit het collectieve verzekeringsprogramma nog voor een waarde van 10 miljard dollar aan claims uitgekeerd.

Eén reactie

  • Mels

    Zal tijd worden,hun mond vol van vrije handel met de hele wereld maar ondertussen de boeren verhoudingsgewijs meer steunen dan in Europa het geval is.

Of registreer je om te kunnen reageren.