Akkerbouw

Nieuws

SG verlaagt oogstprognose graan door vorst en droogte

Parijs – Het Franse analysebureau Stratégie Grains heeft de oogstprognose voor zachte tarwe in de EU met 1,6 miljoen ton verlaagd naar 131,1 miljoen ton. De gerstoogst wordt 1,2 miljoen ton lager ingeschat op 53,4 miljoen ton door droogte en vorstschade.

Volgens analistensite Agrimoney loopt er een band van Noorwegen, via Oost-Engeland, Frankrijk, Spanje en Portugal naar Marokko waar de afgelopen maanden minder dan een kwart van de normale hoeveelheid regen is gevallen. ”In grote delen van Duitsland is minder dan de helft gevallen. Het bedreigt de gewassen in Frankrijk, Engeland en Duitsland. Deze landen zijn de grootste graanproducenten in de EU.”
Bovendien is er ook schade in het graan door uitwintering. Stratégie Grains verwacht een groei van het maisareaal in de EU naar 9,3 miljoen hectare. Telers zullen een deel van het uitgewinterde graan vervangen door mais.
Ook de Fefac, de Europese organisatie van voerproducenten, is bezorgd. Er is niet alleen schade door droogte en vorst in de EU. De sojaprijzen stijgen doordat droogte de soja in Zuid-Amerika heeft aangetast. ”De graanprijzen blijven mogelijk op een hoog niveau door vorst en droogte.”

Of registreer je om te kunnen reageren.