Akkerbouw

Nieuws 875 x bekeken

Rucip wijzigt voorwaarden voor handel in aardappelen

Brussel – Het Europese Rucip-comité wijzigt de handelsvoorwaarden voor aardappelen per 1 maart.

De Rucip-voorwaarden waren in 2006 voor het laatst gewijzigd. Secretaris Romain Cools van Belgapom, de organisatie van Belgische handelaren en verwerkers, vindt de wijzigingen belangrijk. ”Er is voor het eerst een definitie opgesteld van huidvaste vroege aardappelen. Daar was voorheen veel discussie over.”
Daarnaast neemt Rucip de contractdatum als ijkpunt voor een schadeloosstelling. Cools: ”Voorheen was dat de datum van de ingebrekestelling. Dat kostte extra tijd. Ook zijn de termijnen verkort waarin gereageerd moet worden in een arbitragezaak om nodeloos rekken te voorkomen.”
Verder heeft Rucip de verjaringstermijnen verkort voor quarantaineorganismen en ziekten. Cools: ”Lange termijnen maken het steeds lastiger aansprakelijkheid aan te tonen.”
De Rucip-voorwaarden worden in België en Frankrijk gebruikt voor alle transacties. In Nederland worden ze alleen gebruikt voor transacties met buitenlandse afnemers. Voor binnenlandse transacties gelden de NAO-voorwaarden. Die zijn minder ingewikkeld dan die van de Rucip.

Of registreer je om te kunnen reageren.