Akkerbouw

Nieuws 2 reactieslaatste update:23 mrt 2012

Resistente bacteriën steeds vaker op groente

Amersfoort - ESBL-bacteriën worden steeds vaker aangetoond in groente.

Dat zei Henk Aart van het RIVM op de 22e Transmissdag Infectieziekten dat woensdag in Amersfoort werd gehouden.
Volgens Aarts blijkt uit een studie in 2011 dat de resistente E.coli bacterie (ESBL) op 6 procent van de onderzochte groente voorkwam. “De vraag naar gesneden groente en fruit is de laatste jaren sterk toegenomen, wat in tegenstelling tot niet gesneden groente een extra gezondheidsrisico kunnen vormen”, aldus Aarts.
Uit een Canadees onderzoek bleek 72,3 procent van de 205 isolaten uit spinazie, sla en spruitgroenten resistent te zijn tegen één of meerdere antibiotica. Hier werd ook de EBSL-bacterie aangetoond. Er zat geen verschil in biologische en conventionele groenten. In een Nederlandse studie bleek 6 procent van de onderzochte monsters afkomstig van vijftien verschillende groenten gekocht op de markt, biologische en reguliere winkels, ESBL-bacteriën te bevatten. De ESBL’s werd het vaakst aangetroffen op radijs, lente-uitkes, taugé en pastinaak.
“De mate waarin de resistente bacteriën worden overgedragen hangt sterk af van de wijze waarop groente en fruit worden gekweekt. Als de producten in of op de grond worden gekweekt worden er meer resistente bacteriën gevonden dan in producten die boven de grond worden gekweekt”, legt Aarts uit. Volgens Aarts is het nog niet duidelijk in welke mate deze resistente bacteriën (of delen daarvan) worden overgedragen naar de mens. Het RIVM doet daar momenteel onderzoek naar.

Laatste reacties

  • auga

    bedankt vee industrie!

  • Mels

    Wat een stonpzinnige reactie,deze slaat de plank volledig mis,getuigt van weinig verstand van de materie.

Of registreer je om te kunnen reageren.