Akkerbouw

Nieuws 599 x bekeken

Rabobank ziet toekomst voor suikersector Australië

Canberra – Azië houdt de komende jaren een tekort aan suiker. Daardoor groeit de vraag naar suiker uit Australië, schrijft Rabobank Australia in een rapport over de suikersector.

Australië is de derde exporteur ter wereld na Brazilië en Thailand.
In Oost-Azië en het Verre Oosten stijgt het suikerverbruik, zegt marktanalist Tracey Allen van de Rabobank. ”De importbehoefte van die landen is groter dan de eigen productie. Vooral China blijft een grote suikerimporteur omdat de middenklasse hard groeit.”
Ook Indonesië blijft een grote importeur, verwacht Allen. ”De groei van de productie daar is onvoldoende om de stijgende productie bij te houden.”
Allen verwacht dat Thailand een belangrijke rol als suikerexporteur blijft spelen in de regio. Maar er liggen ook kansen voor Australië. ”De kostprijs is laag in Australië en er is veel suiker beschikbaar voor export. De Aziatische markt heeft suiker uit Australië nodig. Thailand alleen kan die markt niet bedienen. En Australië ligt er dicht bij.”
De suikersector in Australië is al ver geconsolideerd door de vele overnames, stelt Allen. ”Toch is er nog ruimte voor groei.”

Of registreer je om te kunnen reageren.