Akkerbouw

Nieuws 1351 x bekeken

Rabobank verwacht dat tarweprijs gaat dalen

Canberra – Tarwe wordt de komende maanden goedkoper. De vorstschade in Europa en Azië valt erg mee, stellen analisten van Rabobank Australia. De gevolgen van de uitwintering zijn overdreven, schrijven de analisten in een rapport over de graanmarkt. Bovendien groeit de voorraad tarwe ten opzichte van het verbruik.

In het huidige seizoen 2011/2012 is de eindvoorraad voldoende om 31,7 procent van het jaarlijkse verbruik te dekken. Volgend seizoen stijgt deze stocks-to-use-ratio naar 32,9 procent, verwacht de Rabobank.
De Rabobank constateert dat de tarweprijzen de laatste weken zijn gestegen. Maar dat komt volgens de analisten door tijdelijke factoren. Het transport van tarwe in Oost-Europa en de regio rond de Zwarte Zee wordt bemoeilijkt door ijs in de vaarwegen. Doordat de dooi is ingevallen komen langzamerhand steeds grotere hoeveelheden tarwe beschikbaar voor de wereldmarkt. Dat gaat de tarweprijs drukken, verwachten de Rabo-analisten.

Of registreer je om te kunnen reageren.