Akkerbouw

Nieuws

Rabobank: handel in oliezaad overstijgt die in graan

Singapore – De wereldhandel in oliezaden was afgelopen seizoen voor het eerst in de geschiedenis groter dan de handel in granen. Dat komt vooral doordat China meer sojabonen importeert.

Volgens Rabobank International is in 2010/2011 totaal 230 miljoen ton oliezaden verhandeld. Zes seizoenen ervoor in 2004/2005 was dat 65 miljoen ton. In zes jaar is de handel in oliehoudende zaden met 254 procent gestegen.
In 2010/2011 is 222 miljoen ton tarwe en mais op de wereldmarkt verhandeld. Dat was zo’n 189 miljoen ton in 2004/2005. Dat is een groei van 17 procent in zes jaar. Daarmee werd in 2010/2011 voor het eerst in de geschiedenis meer oliezaden dan graan (tarwe en mais) verhandeld op de wereldmarkt, meldt Rabobank International op het Global Grain Asia Event dat deze week in Singapore wordt gehouden.
Volgens Rabobank stijgt de vraag naar plantaardige olie voor menselijke consumptie, evenals de vraag vanuit de voersector naar de reststoffen die overblijven na het persen van oliezaden. De waarde van de wereldhandel in graan en oliezaden samen bedroeg vorig seizoen 210 miljard dollar (161 miljard euro). Dat is drie keer zo veel als zes jaar geleden. Driekwart van de waarde wordt gerealiseerd door de zadenhandel.
De Rabo-analisten schrijven de stijging van de zadenhandel vooral toe aan de import van soja door China. Vorig seizoen kocht China 52,3 miljoen ton sojabonen op de wereldmarkt. Dat is 59 procent van alle handel en twee keer zo veel als zes jaar geleden. De vleesconsumptie stijgt in China waardoor meer voer nodig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.