Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Rabo verwacht weer grote oogst tarwe in Australië

Canberra – Australië kan volgend seizoen 2012/2013 opnieuw veel tarwe oogsten. Rabobank Australia verwacht een tarweoogst van 24,7 miljoen ton. Dat is weliswaar 13 procent minder dan de recordoogst van dit seizoen, maar wel 19 procent hoger dan het 10-jarig gemiddelde.

De vele regen in Australië veroorzaakt overstromingen in New South Wales. Dat gaat vooral ten koste van de katoenteelt. Maar het betekent ook dat in grote delen van Australië de vochtvoorziening in de grond goed is.
In Australië begint straks de inzaai van de wintergewassen. Daarom zijn de vooruitzichten voor de nieuwe oogst goed, stellen de Rabo-analisten. ”Nationaal is afgelopen zomer 16 procent meer regen gevallen dan normaal.”
Dat Australië naar verwachting in 2012/2013 toch minder tarwe produceert dan dit seizoen komt omdat veel akkerbouwers liever koolzaad zaaien dan tarwe vanwege de hoge prijzen voor oliezaden. Analisten verwachten dat dat volgend seizoen zo blijft omdat het areaal sojabonen krimpt. Veel akkerbouwers in Noord- en Zuid-Amerika zaaien straks liever mais dan sojabonen vanwege de hoge maisprijs. Voor dit seizoen 2011/2012 verwacht de Rabobank dat Australië een record van 21,2 miljoen tarwe exporteert.

Laatste reacties

 • mfanto

  volgend artiekel van de robo soja prijs zal naar verwachting stijgen hebben ze geen baan voor mij daar bij de rabo beetje koffie dik kijken en gokken en darvan conclusies trekken

 • husky

  Misschien dat Gerrit Kurstjens een beter antwoord kan geven

 • txy

  als de rabobank zo door gaat met markt berichten dan kunnen ze beter in plaats van de econoomen gaan zitten boer blijf bij je beest rabo bij het geld

 • Peter1125

  juist ja, dus als het zaaien goed gaat kan er voor de rest helemaal niets meer mis gaan... mmm.....dat is effe makkelijk... :)

 • Ton winnindoo

  Rabo heeft gelijk denk ik. Het heeft hier veel geregent in de laatste maand en normaal gesproken betekent dat een goede oogst voor het opvolgende seizoen. Het enigste wat dat tegen kan houden is als de regen blijft komen en de gewassen simpelzat de grond niet inkomen. De koolzaad prijzen zijn goed hier en de verwachting hier is dat deze goed blijven omdat zoals gezegd de soya teelt in Zuid Amerika afneemt.

 • slikke

  glazen bol kopen rabo je maakt de markt zo kapot door zo te praten .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.