Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Rabo: Brazilië voorlopig geen exporteur ethanol

New York – Brazilië profiteert op de lange termijn van de verruiming van de ethanolimport door de VS. Op korte termijn produceert de Braziliaanse ethanolsector net voldoende voor de binnenlandse behoefte, schrijft Rabobank Food & Agribusiness Research and Advisory in een rapport over de ethanolsector.

Daardoor zal het land weinig ethanol exporteren.
De VS schaften eind vorig jaar de importbelasting op ethanol af. Ook werd de subsidie op de productie stop gezet. Hierdoor kan Brazilië in theorie meer ethanol verkopen in de VS, concludeert de Rabobank.
Maar dat zal de komende jaren niet gebeuren, verwachten de Rabo-analisten. ”De Braziliaanse suikerrietsector heeft moeite om dit jaar te voldoen aan de binnenlandse vraag. Het aantal auto’s dat op ethanol rijdt groeit. Bovendien produceert Brazilië minder suikerriet. En is er onzekerheid over de toekomstige productie omdat de rietvelden door veroudering minder produceren. Brazilië werd vorig jaar de grootste importeur van Amerikaanse ethanol. Die situatie was een paar jaar geleden ondenkbaar.”
Daardoor heeft het afschaffen van de importtarieven weinig effect op de Amerikaanse ethanolsector. De Braziliaanse ethanolprijzen blijven hoger dan die in de VS, schrijven de analisten in het rapport.
In de VS moet dit jaar 57 miljard liter brandstof worden gemengd door fossiele brandstoffen. Dat was 53 miljard liter in 2011. De Rabo verwacht dat als de maisprijzen in de VS te hoog worden dat de Amerikaanse overheid deze verplichting zal verlagen om de maisvoorraad op peil te houden.

Eén reactie

  • Riengeuze

    Hieruit blijkt dat een vooruitziende blik van de Braziliaanse en de Amerikaanse overheid de landbouw en de energievoorziening vooruit helpt.

    Hoeveel olieboycotten moeten er nog volgen voordat Nederland en de EU tot inzicht komen dat een bioenergiebeleid geen luxe is?

Of registreer je om te kunnen reageren.