Akkerbouw

Nieuws

Prognose Oekraïense tarweoogst sterk omlaag

Kiev – Oekraïne zal dit seizoen zo’n 14 miljoen ton tarwe oogsten. Dat is 2 miljoen ton minder dan volgens de vorige raming en 37 procent minder dan in het vorige seizoen. Dat heeft het Oekraïense ministerie van landbouw bekendgemaakt.

Minister Mykola Prysyazhnyuk heeft niettemin bekendgemaakt dat exportbeperkingen voor tarwe ’van de agenda’ zijn gehaald.
Eerder verlaagde analistenbureau Proagro zijn oogstverwachting voor tarwe met 300.000 ton tot 14,3 miljoen ton. Ukragroconsult gaat uit van 13,8 miljoen ton. Een maand geleden meldden Oekraïense media dat het landbouwministerie een deal had gesloten met handelsbedrijven over het deels stopzetten van de tarwe-export, om de eigen veehouderij te steunen.
Oekraïne concurreert op de tarwemarkt direct met de EU. Beiden bedienen vooral markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, en had hiervan geprofiteerd.
De totale graanoogst van Oekraïne zal volgens alle ramingen wel stijgen, vooral omdat het maisareaal toe lijkt te nemen met 1,5 miljoen hectare. Proagro verhoogde deze week de totale graanoogstraming met 3,1 miljoen ton tot 45,7 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.