Akkerbouw

Nieuws 505 x bekeken

Productschap Akkerbouw tegen plicht natuurbraak

Den Haag – Het Productschap Akkerbouw (PA) vindt het onwenselijk dat het nieuwe Europese landbouwbeleid boeren verplicht om 7 procent van hun grond in te richten als ecologisch focusgebied.

Het PA-bestuur besloot donderdag om staatssecretaris Henk Bleker van landbouw te vragen niet akkoord te gaan met de ecologische focusgebieden.
Het voorstel om 7 procent van het areaal in te richten als natuur is slecht voor het hele akkerbouwcomplex, zegt PA-secretaris Matthé Elema. ”De akkerbouwketen wil een leidende positie houden in de internationale markt. Daar is voldoende grond voor nodig. De kleinschaligheid van de teelt is nu al een kwetsbaar punt.”
Ook is het PA tegen de voorgestelde verplichting voor blijvend grasland. Elema: ”De graszaadsector vindt dat vernieuwing van gras mogelijk moet blijven om het gras productief te houden.”
Bleker is voorstander van vergroening, maar niet zoals landbouwcommissaris Dacian Ciolos dat voorstelt. Met name de natuurbraak van 7 procent vindt Bleker te rigide. Hij pleit voor een keuzemenu, zodat landen kunnen kiezen welke maatregelen bij hun boeren passen. Het Europees Parlement ziet dat wel zitten, blijkt uit uitlatingen van GLB-rapporteur Paolo De Castro deze week.

Of registreer je om te kunnen reageren.