Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Prijzen tarwe, mais en soja schieten omhoog

Washington – De prijzen voor mais, tarwe en sojabonen schoten vanmiddag omhoog op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. De aanleiding is de publicatie van twee rapporten van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

In het eerste rapport meldt USDA dat de maisvoorraad nu 8 procent kleiner is dan in maart vorig jaar. De voorraad tarwe is zelfs 16 procent kleiner. Er ligt 10 procent meer sojabonen op voorraad.
In het tweede rapport meldt USDA de verwachte arealen akkerbouwgewassen. De telers verbouwen minder soja en katoen en breiden hun areaal mais en tarwe uit ten opzichte van vorig jaar. Maar doordat de voorraden mais en tarwe kleiner uitvallen dan analisten hadden verwacht, stegen de prijzen na vanmiddag 14.30 uur in rap tempo in Parijs en Chicago.
Ook de sojaprijs gaat omhoog ondanks de grotere voorraad. De Amerikaanse akkerbouwers telen minder soja dit jaar en de vraag op de wereldmarkt is enorm.
De markten reageren zo sterk op deze rapporten omdat de VS de grootste exporteur ter wereld is van tarwe, mais en soja. Alleen de EU als handelsblok overtreft de VS in de export van tarwe.

Laatste reacties

 • The Hulk

  We zijn inderdaad een periode ingezet dat de prijzen fisiek zouden moeten verhogen. MAAR in Hongarije om tal van politiek economische reden heeft dit eerder een omgekeerd effect. Hoe meer druk op verhoging hoe meer neerwaartse druk op de prijzen, in Europa zijn er blijkens ook enkele grote verhandelaars die daar gretig gebruik van maken ten koste van de producent stockageur. Je zou er haast op dit eigenste ogenblik weemoedig van worden.

 • pdenh1

  Reeds eerder stelden wij , als reactie op een rapport van de Rabobank, dat het moeilijk is prijzen te voorspellen en het niet eens waren met de lagere prijs, die Rabobank voor tarwe voorzag. Nogmaals, gegeven de spanningen tussen vraag en aanbod naar en van granen, zowel op korte als ook op lange termijn, moet men uiterst voorzichtig zijn met het aangeven van prijsindicaties, zelfs ook een Rabobank!

 • denker123

  Het is een casino geworden de graanmarkt,nienand weet hoeveel er in voorraad is.De enkele jaren geleden genomen beslissing om massaal biobrandstoffen te produceren,neemt nu veel meer mais,tarwe,en soyabonen uit de markt dan iedereen denkt. De fabrieken en de subsidie voor de produktie van biobrandstoffen zijn gefinanciert met bijgedrukt geld ,maar tarwe,mais en soyabonen bijdrukken dat kan nog niemand!!!!! In Argentinie vorig jaar al 30% van de soyabonen in biodiesel,dit jaar nog 20% meer is de verwachting ondanks de mindere oogst door de droogte In de V.S.40% van de mais in ethanol ,In Canada 30% enz .De olieprijs stijgt maar door ondanks het massaal omzetten van mais,tarwe en soyabonen in kennelijk een beetje biobrandstof ,omdat het blijkbaar geen koncurent is op de oliemarkt.Bewijs de bevolkingstoename ging 20 jaar geleden in het zelfde tempo als nu,het graan was te goedkoop.

 • denker123

  De ethanol uit mais sector in de V.S.staat nu voor de z.g.blend wall: deze is nu ongeveer bereikt, dit is de verplichte bijmenging van 10% ethanol met 90% benzine De benzinepomphouders willen het bij deze 10% verplichte bijmenging laten ,zij willen geen 15% bijmenging of Flex pompen wegens de garantie die zij moeten geven De auto's van voor 2001 zijn niet geschikt voor deze brandstof, Iedereen weet nu dat er met een liter ethanol zeker 30% minder kilometers gereden worden dan met een liter benzine ,De autobestuurder vraagt absoluut niet naar ethanol ,hier ziet nu iedereen dat de ethanolhyp mislukt is,er is te veel mais nodig voor te weinig ethanol,het is niet rendabel als men alle fossiele energie meeteld die nodig is om ethanol te produceren .Het is alleen nog rendabel voor de ethanolfabrieken omdat zij gebruik maken van het overvloedige schaliegas dat omgerekend naar aardolieprijs maar 30 dollar per vat kost ,het eindprodukt ethanol kost 120 dollar per vat ,ze kunnen beter auto's bouwen die rechtstreeks op schaliegas rijden .De overheid in de V.S.zet nu alles op schaliegas winning en olieproduktie over 8jaar is er geen import meer nodig uit moslim landen .zie:AG Agricultural Marketing Resource Center-Renewable... ] klik op: drop in biofuls ] en op; corn ethanol balance scheet.


  5%

 • denker123

  Iedereen zegt in deV.S. dat de biobrandstoffen de voedselprijzen verhogen.

 • denker123

  In elk groter dorp en stad in de V.S.zijn er nu al voldoende Flex pompen (85%ethanol en15%benzine) o.a.bij Kroger,Meijer,de landbouwcooperaties,de grote oliemaatschapijen hebben er zowat geen !!!!1.Als de Amerikanen echt willen kunnen ze volop ethanol tanken,maar zij doen het niet .Daarom is het in plaats van een grote overwinning een grote nederlaag voor de ethanolmakers,als zij niet anders kunnen dan ethanol verplicht door de burgers te laten tanken om hun ethanoloverschot weg te werken!!!!!!.in een tijd dat aardolie historisch duur is.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.