Akkerbouw

Nieuws laatste update:19 mrt 2012

Pootgoedexport in februari fors lager dan 2011

Den Haag – De uitvoer van pootgoedaardappelen uit Nederland viel binnen de EU vorige maand met 168.000 ton ruim 33.000 ton lager uit dan een jaar geleden.

Vooral naar een aantal Oost-Europese landen, Duitsland, Rusland en Zuid-Europa liep de export in vergelijking met februari 2011 fors terug. Overzee bleef de uitvoer behoorlijk op peil. Dat blijkt uit een overzicht van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC). De totale export loopt dit seizoen nu zo’n 55.000 ton achter op de recordoogst van 2010. De grote exporteurs Agrico, HZPC en Stet Holland zijn niet verbaasd over de cijfers. “De vergelijking met vorig jaar geeft een wat vertekend beeld, want dat was een recordseizoen. Kijk je naar de jaren daarvoor, dan gaat het nu nog best goed. De uitvoer overzee is behoorlijk op peil gebleven, maar Europa laat het afweten door de lage consumptieprijzen”, licht Jan Hoogenboom van HZPC toe.

Ook Jan van Hoogen van Agrico vindt dat het ‘geen beroerd jaar’ wordt. “Als we de afgelopen vijf jaar als maat nemen, gaat het best goed. Overzee loopt het goed door, in Oost-Europa vallen klappen. En in Italië, Portugal en Spanje vallen grote gaten door de lage consumentenprijzen.” Peter Ton van Stet Holland sluit hierbij aan. “Het exportseizoen kende een goede start en nu maakt Europa pas op de plaats.”

Geluk bij een ongeluk is dat er zo’n 15 procent minder pootgoed beschikbaar is dan vorig jaar. “Door de veel lagere oogst in 2011 hadden we niet veel meer kunnen leveren dan nu is uitgevoerd”, zegt Hoogenboom. Ook Ton laat zich in die zin uit. “Uiteindelijk verwacht ik dat de uitvoer van de afgelopen oogst tussen de 660.000 en 670.000 ton zal bedragen. Dat is op het niveau van de oogsten 2006 en 2008. Maar het is wel ruim 100.000 ton lager dan de oogst van 2010. Dat was dan ook een uitzonderlijk goed jaar.”

Overzee daalde de uitvoer over de hele linie licht ten opzichte van februari 2011. Afrika bleef als belangrijkste overzeemarkt met ruim 180.000 ton goed op peil; een kleine 3.400 ton minder dan een jaar daarvoor.

De totale afzet van Nederlands pootgoed binnen de Europese Unie blijft vooralsnog steken op zo’n 168.000 ton. Dit is ruim 33.000 ton minder dan een jaar geleden. Voor de verkopers van pootaardappelen komt dit niet onverwacht, gezien de afwachtende houding die de aardappeltelers dit seizoen hebben in de EU.
De tragere afzet naar EU-landen is er de oorzaak van dat de export nu bijna 55.000 ton kleiner is dan een jaar geleden. In vergelijking met de jaren ervoor is de uitvoer totnogtoe echter zeker niet minder geweest.
Bovendien is er dit jaar naar schatting ook zo’n 15 procent minder pootgoed beschikbaar voor de export dan een jaar geleden. Daaruit kan worden opgemaakt dat er in de rest van het afzetseizoen nog zo’n 200.000 ton moet worden geëxporteerd. Ter vergelijking een jaar geleden werd in de maanden na februari nog bijna 263.000 ton uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.