Akkerbouw

Nieuws 634 x bekeken

’Pools biologisch product wel grondig gecontroleerd’

Warschau – De regelgeving voor Poolse biologische agrariërs en het controlesysteem dat gehanteerd wordt, is even streng als in andere Europese lidstaten.

Dat zegt Dorota Metera, manager bij de firma Bioekspert die certificaten uitreikt aan producten die het EU-biolabel kunnen krijgen.
Zij reageert daarmee op berichten waarbij vraagtekens werden gezet bij de Poolse controles op biologisch product.
Sinds 1999 worden biologische boeren in Polen gesubsidieerd vanuit het nationale budget. Vanaf 2004 gebeurt dit zoals in de andere EU-lidstaten vanuit het Europees budget.
Toen telde het land 3.700 biologische land- en tuinbouwbedrijven met een gemiddelde oppervlakte van 6,8 hectare. Intussen is dat aantal opgelopen tot 23.860 biologische boerderijen, goed voor een oppervlakte van 573.687 hectare. De gemiddelde oppervlakte explodeerde tot 24 hectare. ”De nationale consumptie van biologisch groeit ook. Momenteel worden bioproducten in meer dan 300 verkooppunten aangeboden. Er zijn ook 267 verwerkers en handelaars van bioproducten in Polen actief”, legt Metera uit.
”De controle op de biologische teelt in Polen is, zoals in andere lidstaten, een kwaliteitssysteem in handen van de producenten dat gebaseerd is op het documenteren van het volledige productieproces. Daarop wordt controle uitgeoefend door een extern controleorgaan”, aldus Metera.
Die controles zijn gebaseerd op een risico-analyse. ”Wanneer er twijfel ontstaat, kan de controleur een aantal stalen nemen op het veld of van een product voor analyse. Die worden dan gecontroleerd op aanwezigheid van gewasbeschermingsresidu’s.”

Of registreer je om te kunnen reageren.