Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Opbrengst biologisch gewas 20 procent lager

Wageningen – De opbrengst van biologische gewassen ligt wereldwijd gemiddeld 20 procent lager dan die van gangbaar geteelde gewassen. In landen met een hoogontwikkelde gangbare landbouw is dat 26 procent.

Dat blijkt uit een studie van Wageningen Universiteit, die is gepubliceerd in Agricultural Systems. De wetenschappers hebben 68 gewassen uit 43 landen onderzocht. Het onderzoek is volgens WUR het eerste dat op zo’n grote schaal is uitgevoerd.
Het verschil tussen biologische en gangbare opbrengsten is gemiddeld 20 procent. In landen met een hoogontwikkelde gangbare landbouw, zoals Nederland en Denemarken, is dat verschil groter, namelijk 26 procent. De onderzoekers stellen dat er meer land nodig is om dezelfde hoeveelheid voedsel biologisch te produceren.
De onderzoekers plaatsen wel kanttekeningen bij de uitkomsten. De opbrengstverschillen zijn alleen bekeken op gewasniveau. Op bedrijfsniveau en op regionaal en mondiaal niveau kunnen de opbrengstverschillen groter zijn dan 20 procent. Dat komt omdat de biologische landbouw voor de bemesting afhankelijk is van dierlijke mest en van de teelt van vlinderbloemigen als groenbemesters die niet direct bijdragen aan de voedselproductie.
En er zijn zeer weinig goede gegevens over ontwikkelingslanden. Daarnaast zijn de verschillen afhankelijk van de intensiteit van de gangbare landbouw in een bepaalde regio. Ook zijn niet alle gewassen goed biologisch te telen. De onderzoekers stellen dat knol- en wortelgewassen een groter verschil tussen beide productiewijzen tonen dan peulvruchten.

Eén reactie

  • jan10

    Ze bedoelen eigenlijk 40-50% minder

Of registreer je om te kunnen reageren.