Akkerbouw

Nieuws 698 x bekeken

NVWA wijst opnieuw op gevaar pootgoed snijden

Den Haag – De voedselautoriteit NVWA heeft sterke aanwijzingen dat er een relatie is tussen het snijden van pootaardappelen op een pootgoedbedrijf op Goeree Overflakkee en de ringrotuitbraken in 2010 en 2011 in het Zuid-Hollandse gebiedsdeel. De ringrotvondsten in 2010 elders zijn veroorzaakt door het snijden van pootgoed.

Het snijden van pootaardappelen op een pootgoedbedrijf brengt grote risico’s met zich mee, stelt de NVWA. ”We roepen telers op géén pootaardappelen te snijden op het eigen pootgoedbedrijf. Hoewel de kans klein is dat een partij aardappelen besmet is, is elke vondst van ringrot er één te veel. Het is ingrijpend voor de afnemers van het pootgoed, het is kostbaar voor de sector en het past niet in de doelstelling om de aardappelkolom vrij te krijgen en te houden van ringrot.”
De voedselautoriteit vindt een waarschuwing op zijn plaats omdat er dit jaar veel bovenmaats pootgoed is. De pootgoedmaten zijn minder beschikbaar. Om dat te verhelpen, kunnen telers het bovenmaatse pootgoed snijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.