Akkerbouw

Nieuws 2259 x bekeken

NVWA controleert extra op gewasbeschermingsmiddelen

Utrecht - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert extra op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die kunnen bijdragen aan bijensterfte. Het gaat hierbij om het naleven van de voorschriften bij het gebruik van insecticiden met een werkzame stof die behoort tot de neonicotinoïden.

De afgelopen jaren is veel te doen over de werkzame stof imidacloprid die bijensterfte zou veroorzaken. De stof zit onder andere in Admire en Kohinor 70 WG. Deze middelen worden onder meer gebruikt in de bloembollenteelt en in boomkwekerijen. Daarnaast wordt Amigo Flex veel gebruikt voor grondbehandeling bij pootaardappelen.
Nu het buitenseizoen is aangebroken, begint ook weer de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. De komende tijd ziet de NVWA erop toe dat deze middelen op een goede manier worden gebruikt. In de toelating van de Europese Unie is voorgeschreven dat er bijzondere aandacht moet besteed worden aan de bescherming van honingbijen bij het verspuiten van imidacloprid.
De NVWA richt de aandacht onder meer op de bloembollenteelt. Bij het gebruik van Admire en Kohinor in de onbedekte teelt van bloembollen geldt dat de bloembol die hiermee behandeld is niet mag bloeien. Daarnaast mag het gewasbeschermingsmiddel alleen gebruikt worden als de bloemknoppen nog niet zichtbaar zijn. Bloemen en bloemknoppen trekken de bijen aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.