Akkerbouw

Nieuws

NMA deelde onterecht boete uit aan Bunge

Den Haag - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) heeft lange tijd onterecht boetes uitgedeeld, oordeelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB).

Tegen de Europese regels in legde NMA verkopende partijen, waaronder in 2009 agriconcern Bunge, een boete op voor het niet melden van een overname. De boetes worden waarschijnlijk niet teruggedraaid.
Het Europese mededingingsrecht verplicht overnemende partijen van een bepaalde omvang een fusie, joint-venture of overname vooraf te melden. De NMA toetst dan of de concentratie niet leidt tot te veel marktmacht. De verkopende partij wordt echter door de Europese Commissie nooit beboet.
In de laatste jaren deelde de NMA voor enkele miljoenen euro’s boetes uit. Eén van de grootste boetes werd uitgedeeld aan het graan- en oliezadenhandelshuis Koninkijke Bunge bv. Het bedrijf is dochter van Bunge Limited, een vanuit Amerika geleid beursgenoteerd bedrijf dat geldt als één van de grootste agriconcerns ter wereld.
Koninklijke Bunge moest de NMAa 1,7 miljoen euro betalen omdat het de verkoop van aandelen in Saipol s.a.s aan Sofiprotéol, de financiële arm van de Franse associatie van koolzaadtelers, niet had gemeld. Het eveneens Franse Saipol verwerkt koolzaad tot gebottelde plantaardige olie. De NMA keurde de overname uiteindelijk goed.
Partijen die onterecht zijn beboet kunnen dat geld vermoedelijk niet terugkrijgen, omdat ze niet tijdig in verweer zijn gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.