Akkerbouw

Nieuws

'Minder tarwe uit Australië en Argentinië'

Doetinchem - Argentinië en Australië produceren volgend seizoen minder tarwe. De akkerbouwers in Australië zaaien liever koolzaad.

In Argentinië verschuift het bouwplan naar gerst. Dat melden de Amerikaanse landbouwraden in deze landen. Australië en Argentinië horen bij de grootste tarwe-exporteurs in de wereld. In Australië zijn de omstandigheden ideaal om wintertarwe te zaaien, meldt landbouwkundig specialist Mike Darby van de Amerikaanse ambassade in Australië. Toch verwacht Darby een krimp van het areaal tarwe en gerst. “De akkerbouwers zaaien liever koolzaad en katoen vanwege de hogere prijzen.”
Darby schat de tarweproductie in seizoen 2012/2013 bij gemiddelde groeiomstandigheden (2 ton per hectare) op 27 miljoen ton. Dat is 6,5 procent minder dan de recordoogst van dit seizoen. De gerstproductie komt op 8 miljoen ton, 6 procent minder dan in 2011/2012. “Er is overal genoeg regen gevallen. Daardoor start het zaaiseizoen goed en de irrigatiebekkens zijn goed gevuld.”
Argentinië oogst in 2012/2013 naar verwachting 12 miljoen ton tarwe, stelt landbouwspecialist Ken Joseph van de Amerikaanse ambassade. Dat is 2,5 miljoen ton minder dan dit seizoen. Joseph verwacht dat akkerbouwers tarwe inwisselen voor gerst en sojabonen. “De telers worden door de regering ontmoedigd tarwe te telen. De overheid wil voldoende tarwe overhouden voor de binnenlandse markt en beperkt de export. Daardoor hoeven de binnenlandse maalderijen niet te concurreren met de exporteurs. Dat drukt de tarweprijzen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.