Akkerbouw

Nieuws

’Marokko gaat veel graan kopen op de wereldmarkt’

Rabat – Marokko oogst dit jaar zo’n 3,2 miljoen ton graan. Dat is meer dan een halvering van de oogst van vorig jaar van 8,3 miljoen ton. Marokko moet dit jaar veel graan importeren.

De Amerikaanse landbouwraad in Marokko, Hassan F. Ahmed, verwacht dat Marokko volgend seizoen 2012/2013 meer dan 5 miljoen ton tarwe moet importeren. Dit seizoen wordt naar schatting 3,2 miljoen ton tarwe gekocht op de wereldmarkt. De gerstimport verdubbelt volgend seizoen naar ruim 1 miljoen ton.
Ahmed schrijft de lagere graanoogst toe aan het weer. ”In het najaar werd de inzaai vertraagd vanwege de vele regen. Eind december was pas het laatste wintergraan gezaaid. In januari en februari was het ongebruikelijk koud in Marokko waardoor de gewassen in ontwikkeling achter bleven. Nu het langdurig zo droog is lijden de gewassen veel schade. Maar ook de inzaai van zomergraan heeft weinig zin door het gebrek aan water. De overheid heeft een noodplan opgesteld voor graantelers en veehouders uit angst dat de lagere graanoogst de economie gaat beïnvloeden.”
Marokko is één van de grootste graanimporteurs ter wereld. Het land koopt gewoonlijk veel graan in de EU en in de landen rond de Zwarte Zee, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Maar andere leveranciers zijn ook in beeld. De vrachtkosten zijn nu erg laag omdat de vervoerscapaciteit een aantal jaren geleden sterk is uitgebreid. Daardoor kunnen leveranciers verder weg van Marokko graan aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs.”

Of registreer je om te kunnen reageren.