Akkerbouw

Nieuws

LTO wil ontheffing ELI voor beperken stuifschade

Den Haag – LTO heeft het ministerie van ELI gevraagd om op korte termijn een ontheffing te verlenen, zodat rundveedrijfmest kan worden gebruikt als antistuifdek in de Veenkoloniën.

Vorig voorjaar is die ontheffing gegeven. LTO vraagt wel om een vergroting van het gebied waar de ontheffing geldt naar het hele Veenkoloniale gebied, dat in Groningen, Drenthe en Overijssel ligt.
Volgens LTO neemt de kans op stuifschade toe door het langdurig droge weer. ”In 2010 was de stuifschade in de Veenkoloniën aanzienlijk. Met de invoering van het vierde Actieprogramma Nitraatrichtlijn is het gebruik van rundveedrijfmest sinds het begin van dat jaar niet meer toegestaan. Toen werd aangenomen dat er genoeg alternatieve manieren zouden zijn om het stuiven tegen te gaan.”
Vorig jaar gaf staatssecretaris Henk Bleker ook een ontheffing voor het gebruik van rundveedrijfmest. LTO stelt dat de ontheffing toen te laat kwam. ”Daardoor liepen akkerbouwers net als in 2010 forse stuifschade op. Er loopt nog onderzoek naar haalbare en betaalbare alternatieven, maar een oplossing is er nog niet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.