Akkerbouw

Nieuws 1186 x bekeken

Inzaai bieten sneller dan gemiddeld door mooi weer

Bergen op Zoom - De akkerbouwers hebben tot eind vorige week 36 procent van de bieten gezaaid.

In Zeeuws-Vlaanderen is driekwart gezaaid. In de Noordoostpolder is dat 15 procent.
Het zaaien loopt achter op vorig jaar toen op 28 maart 71 procent van de bieten was gezaaid. Op 29 maart 2010 was 18 procent van het bietenland ingezaaid.
Het voorjaar van 2011 was uitzonderlijk vroeg, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie. “Dit voorjaar is echter ook vroeg. Het blijft mooi weer deze week, dus het zaaien gaat verder. Ik denk dat de gemiddelde zaaidatum vroeger uitvalt dan in andere jaren.”
Sikken spreekt van een behoorlijk vlotte start. “De bodemtemperatuur is relatief hoog. Het zaad zal snel ontkiemen. Dat leidt tot een langer groeiseizoen. We kunnen aan het begin van het groeiseizoen nog niks zeggen over de opbrengst. Maar om een goede oogst te realiseren heb je wel een vroege start nodig. En die hebben we dit jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.