Akkerbouw

Nieuws 1299 x bekeken 5 reacties

Griekse akkerbouwers gaan door met directe verkoop

Athene – Griekse akkerbouwers hebben in een paar weken 15.000 tot 17.000 ton aardappelen direct aan consumenten verkocht. De telers willen doorgaan met de directe verkoop als nieuwe aardappelen worden geoogst, meldt de Griekse nieuwssite Athens News.

Christos Kamenides, professor agrarische marketing aan de Universiteit van Thessaloniki, verwacht dat de directe verkoop doorgaat. ”Dat komt omdat alle betrokkenen profiteren”, zegt Kamenides. ”De verkoop is al uitgebreid naar uien, rijst en olijven. De consumenten krijgen een goede kwaliteit producten voor een derde van de winkelprijs. De boeren ontvangen direct hun geld.”
Kamenides is ook betrokken bij het organiseren van de directe verkoop. Hij hoopt dat het een nieuw economisch systeem wordt voor de productie en levering van essentiële producten als antwoord op de zware economische crisis.
Akkerbouwer Apostolos Kasapis is blij met de directe verkoop. ”Ik verkoop mijn aardappelen net boven de kostprijs. Ik ontvang direct mijn geld. Bovendien hebben de telers de zeggenschap over hun producten overgenomen van de tussenhandel en afnemers.”

Laatste reacties

 • agratax1

  Door de nood gedwongen komt producent en consument tot de ontdekking dat er zeer veel voedselgeld aan de strijkstok blijft hangen. De vindingrijke boer en de consument die niet te beroerd is om via de markt te shoppen, hebben beide gezien dit artikel profijt. Waarom blijven NL boeren dit systeem dan verguizen en nemen ze genoegen met een te lage prijs en de consument neemt een te hoge voedselprijs voor lief. Hoe lang gaat dit nog door?? Bij een goede organisatie tussen verschillende boeren (groente, fruit, boeren zuivel, eieren etc) en consumenten zou een mooi nieuw afzet systeem kunnen worden waarbij alle partijen profijt hebben.

 • varkenshouder1

  @Agratax, ik ben het met je eens. Dit soort systeem moet ook in NL van de grond om de producent zijn kostprijs te betalen. Aan de slag en schakel tussenpersoon en supermarkt uit.

 • agratax1

  Geachte Gert Jan. Samen met Red Overall (vorige jaar veel te vinden op de blogsite) ben ik doende geweest iets dergelijks via een internet site van de grond te tillen. Helaas aan producenten zijde geen behoefte om hierover mee te denken laat staan mee te doen. Het project lijkt dan ook dood te bloeden. Trekken aan een dood paard heeft geen zin. Afgelopen week naar een bijeenkomst van 'De eetbare stad' geweest, deze club staat een mix voor van zelf telen op braak liggende stukken stadsgrond en samenwerken met boeren en / of boerenwinkels via voorfinancieren van de productie. Weer niet meer 2 boeren in de zaal, de inleider en een lokale bioboer die aan klanten werving / binding deed. Het systeem is tussen 1960 en 1970 in Zwitserland / Duitsland opgestart en neemt in USA de laatste jaren een enorme vlucht onder CSA vlag een landelijke organisatie van aangesloten boeren en burgers.

 • Adriagri

  Kennelijk is de nood in Nederland nog niet hoog genoeg,anders zou het hier ook wel van de grond komen.
  In Oosteuropa heb ik een tegengestelde ontwikkeling zien gebeuren. Daar neemt de direkte handel eerder af dan toe, ten gunste van de tussenhandel. Meer welvaart; meer supermarkten en dus minder direkte handel. Je kunt als boer wel willen, maar voor handel heb je nog altijd 2 partijen nodig!

 • agratax1

  Adriagri. Dat in Oost Europa de handel als schakel tussen boer en consument gaat optreden heeft o.a. als oorzaak; De bedrijven zijn zeer groot en deels in handen van dezelfde investeerders als de supermarkten en van huis uit was de verwerking ook in handen van de agrarische mega bedrijven. De kleine producenten proberen nog steeds (Rusland) zelf hun producten (groente, aardappelen, fruit, zuivel,vlees eieren etc.) af te zetten. Doen ze dit niet dan zijn ze speelbal van de handel die doorgaans niet doen wat ze beloven (betalen) en daar komt bij dat zelf verkopen betekent consumentenprijs vangen. In de MO landen hebben wij als westerse landbouw vertelt dat zelf verkopen zonde van je tijd is en dus produceren die boeren geen voedsel meer maar >grondstoffen< net als wij met alle hierbij behorende eisen (hoge kwaliteit, lage prijs, groot volume).

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.