Akkerbouw

Nieuws 7305 x bekeken 6 reacties

Graanprijs stijgt verder door zorg over droogte

Rotterdam - Het productschap HPA verhoogt de noteringen voor tarwe, gerst en mais.

De EU-notering voor tarwe is nu 217 euro per ton, 4 euro hoger dan vorige week. Gerst stijgt 4 euro naar 216 euro en mais krijgt er €3,50 bij op €217,50. Ook de beurzen in Groningen Goes verhogen de tarwe- en gerstprijzen met 2 tot 3 euro.
De graanprijzen stijgen door droogte in Spanje, Portugal, Marokko, Groot-Brittannië en Frankrijk. Bovendien is veel Frans graan uitgewinterd. Analisten verwachten dat deze landen minder graan oogsten. Bovendien exporteert de VS nog steeds veel graan. Ondanks de economische crisis blijft de vraag naar graan hoog op de wereldmarkt.
De stijging van de tarweprijs is opmerkelijk vanwege de grote voorraad. Aan het eind van dit seizoen dekt de tarwevoorraad 31 procent van het jaarverbruik. Dat is hoger dan in andere jaren.

Laatste reacties

 • b.brink1

  Hele leuke speculaties voor/door de speculanten op de markt, voeding zou absoluut niet gebruikt mogen worden voor dit soort prijsopdrijvende effecten, zowel voor humaan als veterinair.

 • Peter1125

  je bedoeld dat het op een normaal niveau komt, zodat het voor ons ook een goede teelt is. waarom wordt het normaal gevonden dat wij voor een klein prijsje produceren? laat ze maar mooi verder speculeren!

 • hoekstra811

  nee inderdaad,voeding moet eigenlijk gratis beschikbaar zijn voor iedereen.De agrarische sector voor niks werken heffingen afdragen aan onnutte produktschappen en de ambtenaren 3 keer per jaar op vakantie naar het buitenland.

 • denker123

  In de jaren rond 1980 was er wereldwijd minder tarwe dan nu in voorraad toen waren waren er grote graanbergen en was het graan niets waard Nu zorgen bioethanol en speculanten er voor dat iedereen bang is voor tekorten.!!!!!!

 • jan10

  Inderdaad denker wat een rot tijd was het toen ,er werd na 1980 25 jaar geen ruk verdient aan graan en andere gewassen.
  Dat er toen meer graan op voorraad lag heeft niets met bio ethanol te maken maar met het feit dat er veeeel minder mensen waren die ook nog eens soberder leefde.
  Blij dat het nu iets beter is. (alleen het graan dan)

 • John*

  laat maar zo blijven, minder produceren meer verdienen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.