Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Graanbedrijven CWB en Cargill sluiten overeenkomst

Winnipeg – Het Canadese coöperatieve graanhandelsbedrijf Canadian Wheat Board (CWB) heeft een overeenkomst gesloten met het particuliere handelsbedrijf Cargill. Cargill gaat het graan vervoeren en opslaan dat Canadese telers leveren aan de CWB.


Het is de eerste overeenkomst die de CWB heeft gesloten, nadat eind vorig jaar een wet is aangenomen die de monopoliepositie van de CWB opheft op 1 augustus dit jaar. Sinds 1942 zijn de graantelers in de westelijke provincies verplicht al hun tarwe en gerst te verkopen via CWB. Deze monopoliepositie wordt in augustus beëindigd. De CWB heeft in de discussie met de overheid altijd aangevoerd dat het alleen in graan handelt en geen eigen opslag- en transportfaciliteiten heeft. Het kan daarom niet concurreren met andere graanbedrijven op een vrije markt.
CWB-directeur Ian White is blij met de overeenkomst. ”We kunnen de telers nu meer mogelijkheden bieden hun graan te vermarkten.”
Volgens White kunnen de telers binnenkort de eerste contracten tekenen met de CWB voor de afzet van hun graan. ”Zij kunnen gebruik blijven maken van het wereldwijde netwerk van afzetkanalen dat de CWB tot haar beschikking heeft. Cargill heeft meer dan dertig locaties in West-Canada voor de distributie van graan. Bovendien heeft Cargill toegang tot de havens van Vancouver, Thunder Bay en Baie Comeau.”

Laatste reacties

 • pdenh1

  Zag pas later, dat Cargill een overeenkomst met de CWB sloot, waardoor toch een verdere concentratie van de wereldhandel in agrarische grondstoffen plaatsheeft. Een vraag is nog wel in hoeverre Cargill een afzetafhankelijke relatie met China/India kan sluiten met terugulevering van bijv. metalen, waardoor er een wederzijdse afhankelijkheid kan ontstaan, die het functionneren van de wereldmarkt in positieve zin beinvloedt en wellicht de Chinezen weerhoudt om grote gebieden in Afrika aan te kopen om aldaar agrarische productie te gaan bedrijven. Het zalduidelijk zijn, dat in het huidige tijdsgewricht dermate grote krachten op de wereldmarkt worden losgelaten, dat moeilijk voorspelbaar is, waartoe zulks leiden kan.Manipulatie kan daarin een trefwoord worden!

 • agri2

  Jammer, weer meer macht voor de multinationals.

 • agratax2

  De markt werking zal steeds minder worden, nu het aantal spelers terug loopt. Als pdenh1 gelijk krijgt zal de hele wereld afhankelijk worden van de grieven en grollen van enkele personen die handels kanalen beheersen. Zelfs de politiek zal voor 100 % van deze machten afhankelijk zijn en de Land grabb zal er niet minder om worden. Deze heren hebben dan de macht om de hele voedsel en metaal (daarmee de automatisering en de alternatieve energie) te sturen. Dit laten onze politicie gebeuren, ze stonden er bij keken er naar en deden niets.

 • W Geverink

  oh wat had het mooi kunnen zijn maar de CWB was er goed in om de boeren tegen zich in het schild te jagen. Erg jammer maar west Canadese boeren werden door de CWB de gevangenis ingegooid voor het verkopen van graan naar bv Montana. Als iemand uit oost Canada met een volle vracht tarwe dwars door west canada rijdt en de grens over gaat naar Montana mocht wel!!! De CWB heeft tientallen jaren spijkers in de eigen doodskist geslagen. De manier waarop ze door de overheid onderuit zijn gehaald ben ik het trouwens absoluut niet mee eens.

Of registreer je om te kunnen reageren.