Akkerbouw

Nieuws 896 x bekeken

Franse akkerbouw wil vorst tot ramp verklaren

Parijs – De Franse organisatie van akkerbouwers wil dat de schade aan de gewassen door de strenge vorst van vorige maand wordt bestempeld als ’klimatologische catastrofe’.


Als dat gebeurt, dan kunnen getroffen boeren in aanmerking komen voor schadevergoeding uit het speciale landbouwfonds voor dergelijke door het weer veroorzaakte rampen.
Volgens Orama, de koepel van de bonden voor telers van graan, mais en olie- en koolzaadhoudende gewassen, blijkt met het hervatten van de groei dat bijna 70.000 hectare wintergewassen volledig verloren is gegaan. Daarbij gaat het vooral om zachte en harde tarwe, wintergerst en koolzaad. ”Het is niet uitgesloten dat de balans van de komende dagen zich zal vertalen in een nog veel groter areaal aan beschadigde gewassen,” vreest Orama daarbij. De organisatie wil daarom met spoed praten met minister van landbouw Le Maire over de situatie. Ook vraagt Orama nu al vast de regionale overheden opdracht te geven de schade in kaart te brengen.

Volgens marktbureau Agritel is 22 procent van de gerst beschadigd door vorst en bijna 5 procent volledig uitgewinterd. Van de tarwe is 5 procent volledig kapot gevroren en 13 procent zwaar beschadigd. De vorst heeft 12 procent van het koolzaad aangetast.

Of registreer je om te kunnen reageren.