Akkerbouw

Nieuws

Franse aardappelexport levert bijna 60 procent minder op

Parijs – Frankrijk heeft dit seizoen tot eind januari voor niet meer dan 97 miljoen euro aan aardappelen uit kunnen voeren, dat is 60 procent minder dan tijdens het vorige topseizoen maar ook 40 procent minder dan het driejaarlijks gemiddelde.

In tonnage liep de export met iets meer dan 20 procent terug naar 693.500 ton, verreweg het laagste niveau van de laatste jaren.
’’De Europese markt ligt er slecht bij en er is ook geen enkel vooruitzicht dat dit de komende tijd nog zal verbeteren”, aldus het aardappelschap CNIPT. De leveranties aan de grootste afnemer Spanje blijven redelijk op peil met tot eind januari 264.900 ton. Italië neemt echter met 152.500 ton een kwart minder Franse aardappelen af, terwijl de uitvoer naar België met 79.300 ton vrijwel is gehalveerd. Nederland, een kleinere afnemer, komt met 25.300 ton ook nog niet tot de helft van het niveau van vorig seizoen.
De grootste klap doet zich voor bij de uitvoer naar Oost-Europese landen die vorig jaar, mede door de problemen in Rusland, 87.200 ton aardappelen uit Frankrijk haalden maar nu niet verder komen dan 19.100 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.