Akkerbouw

Nieuws 386 x bekeken

Frankrijk verbiedt MON810

Parijs – De Franse regering heeft het verbouwen van de transgene maissoort MON810 verboden.

Zoals al eerder aangekondigd, wil Parijs daarmee voorkomen dat MON810 dit zaaiseizoen toch nog door Franse maistelers wordt toegepast.
Frankrijk probeert MON810, een transgene maissoort van Monsanto, al jaren van haar grondgebied af te houden. Transgene teelten zijn een heet hangijzer in het land, wat des te meer geldt tijdens de lopende campagne voor de presidentsverkiezingen. De maissoort is wel toegelaten door Brussel maar daar probeert de Franse overheid voortdurend onderuit te komen.
Een al uit 2008 daterend verbod werd zowel door het Europese Hof van Justitie als door de Franse Raad van State vernietigd omdat het niet voldoende onderbouwd was. Minister van landbouw Le Maire en zijn collega van milieu Kosciusko-Morizet hebben echter al direct na de laatste rechterlijke uitspraak aangekondigd dat ze opnieuw en tijdig voor het nieuwe zaaiseizoen met een verbod zouden komen, iets wat nu met het afgekondigde decreet is uitgevoerd. De regering tekent daarbij aan dat het de Europese Commissie onlangs een nota heeft gestuurd ‘om haar te informeren over de noodzaak om noodmaatregelen te nemen tegen het in cultuur brengen van MON810 door een vrijwaringsclausule in te roepen.’

Of registreer je om te kunnen reageren.