Akkerbouw

Nieuws

Eerste gele roest duikt vroeg op in wintertarwe

Wemeldinge – In het zuidwesten van Nederland is gele roest gevonden in wintertarwe. Het is erg vroeg voor een schimmelinfectie.

De vondst is verrassend, zegt Just Hamming, productmanager van CropSolutions, het kenniscentrum van de coöperaties voor de plantaardige sector. ”Op diverse percelen en op onze tarwetoetsingsvelden in het zuidwestelijk kleigebied komt gele roest voor in wintertarwe. Enkele percelen zijn behoorlijk aangetast. Ook vinden wij in veel mindere mate bruine roest. Dit verrast mij na de strenge vorstperiode in februari.”
Volgens Hamming is het erg ongebruikelijk nu al tegen roest te spuiten. ”Spuiten vóór Koninginnedag is zelden rendabel. Wij volgen de percelen om te kijken hoe de infectie zich ontwikkelt.”
Hamming vermoedt een relatie met de temperatuur. ”In het najaar waren veel percelen besmet met roest. De sneeuwlaag heeft wellicht voorkomen dat de schimmel volledig is afgestorven. Ook zijn mogelijk nieuwe fysio’s actief waar de rassen minder goed tegen bestand zijn.”
Productspecialist Bert Westhoff van BASF Nederland heeft nog geen meldingen uit het Noorden gekregen. ”In het Zuiden is de wintertarwe vroeger gezaaid en nu al verder ontwikkeld.”
Ook Westhoff stelt dat nieuwe fysio’s van de schimmel een rol kunnen spelen. ”In Engeland zijn al resistenties doorbroken. We zien dat meer rassen gevoeliger zijn geworden voor gele roest. Alleen als stengels beginnen af te vallen op een perceel waar al veel planten zijn uitgewinterd, kan het zin hebben nu te spuiten tegen roest. Dan is elke stengel van belang. Anders is het nog te vroeg.”

Of registreer je om te kunnen reageren.