Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

EU oogst meer graan

Brussel – De EU oogst dit jaar 290,2 miljoen ton graan, verwacht de Europese Commissie.

Dat is 3,4 miljoen ton meer dan vorig jaar. Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw nuanceert de prognose. ”De Commissie geeft zelf aan dat nog geen rekening is gehouden met de droogte in Spanje en Portugal. Daar is afgelopen winter weinig regen gevallen en het irrigatiewater is zo’n beetje op. Het moet daar echt gaan regenen om nog een opbrengst te halen.”
Ook eventuele vorstschade is nog niet in de prognose opgenomen, zegt de woordvoerder. ”In Polen, Tsjechië en delen van Frankrijk en Duitsland is mogelijk graan uitgewinterd. Dat effect zit er ook niet in. Dat kan pas beoordeeld worden als het graan weer gaat groeien. De Commissie zal dat eind maart in de nieuwe prognose wel meenemen.”
In de prognose verwacht de Commissie een stijging van de productie van tarwe en gerst ten opzichte van 2011. De maisproductie daalt. Dat is niet verwonderlijk zegt de woordvoerder van het productschap. ”De maisoogst was vorig jaar erg hoog in Europa. In zo’n eerste prognose kijkt de Commissie alleen naar het areaal dat wordt verwacht en vermenigvuldigt dat met de gemiddelde hectareopbrengst van de laatste vijf jaar.”
Voor Nederland verwacht de Commissie een graanoogst van 1,856 miljoen ton verdeeld over 1,352 miljoen ton tarwe, 211.000 ton gerst en 267.000 ton korrelmaïs. Vorig jaar oogstte Nederland 1,680 miljoen ton graan. Het graanareaal stijgt van 213.000 hectare in 2011 naar 220.000 hectare dit jaar.

Eén reactie

  • The Hulk

    Het is toch altijd vreemd dat de commisie om de haverklap geen rekening houd mee de situatie in mischiens wel het grootste Oost Eu graanschuurtje Hongarije.
    Daar word echt geen recordoogst van tarwe verwacht door grote droogtes in het najaar en winter arealen van 2-3 ton zullen de regel zijn. Voor het koolzaad zijn vele regio's uitgedund mee 1000 den ha door de herfstdroogte moest men op vele plaatsen alles uitcultiveren in de hoop deze lente iets anders te kunnen zaaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.