Akkerbouw

Nieuws

Duitse rechter: transgene vervuiling zaaizaad verboden

Leipzig – Zaaizaad mag niet verontreinigd zijn met transgene bestanddelen. Het Bundesverwaltungsgericht in Leipzig heeft in een vonnis bevestigd dat per ongeluk met transgeen zaad verontreinigde percelen koolzaad terecht moesten worden omgeploegd. Dat gebeurde enkele jaren geleden op last van de autoriteiten.

Sinds 2007 is er juridisch touwgetrokken over dit besluit, omdat het zaaizaad gecertificeerd was. De koolzaadteler kreeg in eerste instantie gelijk van de rechtbank en ontving een schadevergoeding. Maar het Bundesverwaltungsgericht verwerpt deze uitspraak.
Het Bauernverband (DBV) vreest dat de telers door de uitspraak van het Bundesverwaltungsgericht fors op kosten kunnen worden gejaagd. De bond eist dat een in de praktijk hanteerbare grenswaarde voor transgene bestanddelen in zaaizaad wordt ingevoerd. Die grenswaarde kan volgens het Bauernverband komen te liggen bij 0,1 procent. ”Het is onacceptabel dat telers die zonder het te weten verontreinigd zaaizaad hebben gebruikt op moeten draaien voor de kosten van het omploegen en de opbrengstderving.”
Gezien de aansprakelijkheidsrisico’s houdt het Bauernverband vast aan zijn advies om sowieso geen transgene gewassen te telen.
Landbouwminister Lucia Puttrich van de deelstaat Hessen stelt dat de uitspraak eindelijk duidelijkheid geeft. De nultolerantie bij zaaizaad blijft gehandhaafd.

Of registreer je om te kunnen reageren.