Akkerbouw

Nieuws 1822 x bekeken

Door uitwintering minder graanexport Rusland

Moskou – In het zuiden van Rusland is meer dan gemiddeld graan uitgewinterd. Dat kan de export van graan beperken vlak na de oogst, stelt het Russische marktbureau Sovecon.

De grootste exporthavens liggen in het zuiden van Rusland.
Over heel Rusland valt de uitwintering mee, zegt Sovecon-directeur Andrey Sizov tegen analistensite Agrimoney. ”Momenteel wordt 6 tot 8 procent van de graangewassen beoordeeld als zwak. Gemiddeld ligt dat op 8,9 procent. De sneeuw heeft de gewasseen goed beschermd.”
Maar in het Zuiden is meer schade door uitwintering ontstaan, zegt Sizov. ”Dat drukt de export. Aan het begin van het seizoen, na de oogst in juli, augustus en september, komt het meeste exportgraan uit deze regio’s.”
De onderminister van landbouw Sergei Sukhov verwacht in het nieuwe seizoen 2012/2013 een tarwe export van 20 miljoen ton. Dat is minder dan dit seizoen. Sukhov schat de tarweoogst op 57 miljoen tarwe hoger. Dit seizoen is  56 miljoen ton geoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.